050 516 9540 info@sinfoniaoy.fi

Ruokavaliohoitoihin voidaan lukea joukko ravitsemukseen perustuvia dieettihoitoja, joilla pyritään hoitamaan terveyttä sekä ennaltaehkäisemään tai parantamaan sairauksia. Ruokavalio on keskeinen osa luonnonmukaista,  täydentävää terveydenhoitoa.

Luonnonmukaisen terveydenhoidon perinteen mukaan terveyden kolme peruspilaria ovat ravinto, liikunta ja lepo. Ravinnon luonnonmukaisuus ja täysiarvoisuus ovat ruokavaliohoitojen keskeisiä kriteereitä. Monissa erikoisruokavaliomalleissa vaikuttavat taustalla myös erilaiset maailmankatsomukselliset ja ihmiskäsityksiin liittyvät tekijät.

Monet vaihtoehtolääkinnän harjoittajat ja luontaisterapeutit antavat ruokavalio- ja ravintolisäsuosituksia oman terapiansa lisäksi. Ravitsemusterapeuttien ruokavalioneuvonta käsittää ennen kaikkea sellaisia ruokavaliosuosituksia, joilla hoidetaan tiettyjä sairauksia, kuten korkeaa verenpainetta, sydän- ja verisuonisairauksia, diabetestä ym. Ravitsemusterapeutti on korkeakoulututkinnon suorittanut terveydenhuollon ammattihenkilö.

Vaihtoehtoisia ruokavalioita tai erikoisruokavalioita ovat ainakin seuraavat: laktovegetarismi (kasvikunnan tuotteet ja maitotuotteet), veganismi (kasvikunnan tuotteet), elävä ravinto (kuumentamattomat ja idätetyt kasvikset), makrobiotiikka (viljapohjainen kasvisruoka, joka perustuu yin- ja yang -ajatteluun, kala ja liha tarvittaessa sallittuja, maitotuotteet ja sokeri pääasiassa kiellettyjä), laajennettu ravitsemusoppi (antroposofiseen ihmiskuvaan perustuva viljapohjainen laktovegetaarinen ruokavalio), ja täysiarvoinen ravinto (terapeuttinen, yleensä lääkärin määräämä ruokavaliomalli, luonnonmukainen ja puhtaasti viljely ravinto). Kasvisravinnon vaikutuksia terveyteen on tutkittu myös Suomessa, esim. Kuopion yliopistossa on tutkittu elävän ravinnon vaikutusta reumaan.

Paasto on luonnonmukaisen terveydenhoidon perinteinen itsehoitomuoto, jota käytetään sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Paasto on vapaaehtoista pidättäytymistä kiinteästä ravinnosta, ja mehujen, yrttien ja muiden elimistöä ravitsevien ja puhdistavien nesteiden nauttimista useiden päivien ajan siten, että kalorien määrä jää hyvin pieneksi.

Share This