050 516 9540 info@sinfoniaoy.fi

Triggerpiste on kudoksessa esiintyvä nuppineulan pään kokoinen alue, jonka mekaaninen ärsytys aiheuttaa heijastuskipua kauaskin itse ärsytyskohdasta.

Kyse ei ole kuitenkaan ns. akupisteistä, kuin osittain. Triggerpisteista vain n. 30% sijaitsee ns. akupisteiden kohdissa. Pisteestä säteilevä kipu on yleensä jomottavaa ja sen paikallistaminen näin ollen vaikeaa. Triggerpistehieronta on osin perinteistä klassista hierontaa ja osin triggerpisteiden käsittelyä – painantaa. Pisteitä käsittelemällä voidaan laukaista lihaskireyksiä ja kipuja tehokkaammin kuin perinteisellä hieronnalla.

Triggerkivut aiheutuvat yleensä monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta, kuten ylirasituksesta, levon puutteesta, ryhtivirheestä, kylmästä tai vedosta. Elimistön herkkyys näille riippuu pitkälti henkilön fyysisestä ja psyykkisestä kunnosta ja hermoston tilasta. Pelkästään triggerpisteiden hoitokin voi tehdä potilaan oireettomaksi ja laukaista jännitystilat. Kipua aiheuttanut piste voi kuitenkin aktivoitua uudelleen ja useimmilla meistä onkin tällaisia pisteitä, jotka toisinaan muistuttavat olemassaolostaan kipua aiheuttamalla.

Kiputilojen jatkuessa saattaa muodostua uusia triggereitä, joiden määrä on suurempi mitä pitempään kiputilan on jatkunut. Tällöin vaaditaan luonnollisesti pidempää hoitojaksoa tilanteen korjaamiseksi. Tällöin on hyvä myös muistaa, ettei särkylääkkeistä sen enempää kuin lihaksia rentouttavista tai kortisonivalmisteista ole juuri apua triggerpisteiden suhteen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa 25 prosenttia lääkärillä käynneistä johtuvat juuri näistä kivuista. Tekniikka käsittää lyhyen toistuvan hieronnan suoraan kipupisteeseen, missä tiukat, hapenpuutteesta kärsivät ja krampissa olevat lihassyyt estävät normaalin lihaksen toiminnan. Tämä hieronta ja painelu tekniikka tuottaa usein välittömän avun asiakkaalle.

Share This